10 tips om het vakantiegevoel vast te houden
De vakantie is weer voorbij. Mooie stranden, tentjes, zwembaden en paraplu’s maken plaats voor het (thuiswerk)kantoor. Velen van ons beginnen gelijk met een volle mailbox en voor je het weet zit je weer helemaal in de sleur van alle dag. Na weken van ontspanning is het soms moeilijk om weer in de werkmodus te komen. Stress en spanning kunnen zich snel weer opstapelen. In dit artikel geven we 10 tips om het ontspannen vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. We waarschuwen alvast: er komen wat open deuren aan. Toch zijn ze super belangrijk, dus we leggen ze graag weer even aan je voor.
1. Begin de dag rustig
Sta op tijd op. Dit geeft je de tijd op je gemak op te staan, te ontbijten en je (mentaal) klaar te maken voor de dag. Uit onderzoek blijkt dat je het best direct uit bed kunt komen wanneer de wekker gaat. Ons brein ziet snoozen namelijk onbewust als falen, en dat heeft subtiel invloed op de rest van je dag. Daar tegenover staat dat je bed opdekken direct na het opstaan zorgt voor een subtiel positief en opgeruimd gevoel voor de rest van de dag! Ga niet meteen achter je computer zitten, maar neem eerst even de tijd om te ontspannen. Maak een wandeling, lees een boek, fiets naar je werk wanneer mogelijk of luister naar muziek. Zo start je de dag met een frisse blik en een goed gevoel.
2. Plan je dag
Overzicht geeft een rustgevend gevoel. Zorg ervoor dat je aan het begin van de dag een duidelijk overzicht hebt van je taken voor de dag. Is er geen overzicht? Probeer dan tijd te maken om overzicht te creëren. Wellicht kan je collega je bijpraten, is er iemand die je kan helpen of zijn er andere wegen om overzicht te krijgen. Dit helpt je om je focus te houden en niet overweldigd te raken. Verdeel je taken in kleine, haalbare stappen en plan voldoende tijd in voor pauzes. Is het erg druk? Probeer je dan steeds weer de volgende vraag te stellen: ‘Moet ik dit nu doen?’. Je kunt deze zin als volgt uitleggen:
- MOET ik dit nu doen? –> of is dit je eigen keuze?
- Moet IK dit nu doen? –> of is er iemand anders bij wie deze verantwoordelijkheid ligt of hoort te liggen?
- Moet ik DIT nu doen? –> of hebben andere zaken prioriteit?
- Moet ik dit NU doen? –> zit er zoveel druk achter dat alles aan de kant gaat voor deze klus of kan het wachten?
- Moet ik dit nu DOEN? –> of kun je dit ook laten?
3. Neem regelmatig pauzes
Sta regelmatig op en beweeg even. Ga een rondje lopen, doe wat rek- en strekoefeningen of maak een korte wandeling. Dit helpt je om je lichaam en geest te ontspannen. Hele dagen zitten is het nieuwe roken en blijkt ontzettend slecht voor onze gezondheid. Om je te helpen in beweging te blijven kun je elk half uur een timer zetten, er zijn ook apps beschikbaar voor op je computer die je vragen een korte break te nemen. Daarnaast is wellicht staand vergaderen, telefoontjes afhandelen tijdens een wandeling of bijvoorbeeld een fiets-bureau een optie.
4. Zorg voor een goede werkplek
Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch verantwoord is. Dit betekent dat je stoel, bureau en beeldscherm op de juiste hoogte staan. Een goede werkhouding helpt je om lichamelijke klachten te voorkomen. Indien je een vaste (thuis)werkplek blijken planten een positieve invloed op je productiviteit te hebben. Tot slot: ben je een dag niet vooruit te branden? Ga even weg van je werkplek, blijf in beweging en probeer het opnieuw. Ook je schoenen aanhouden bij het thuiswerken maakt je productiever blijkt uit onderzoek.
5. Stel duidelijke grenzen
Leer “nee” zeggen tegen extra taken of verantwoordelijkheden. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Zeker niet als er leuke taken op je pad komen. Begrijp ons niet verkeerd. Er is niets mis met het aannemen van leuke klussen, maar wanneer je werkweek vol zit, is er geen ruimte voor. In dat geval adviseren we je in gesprek te gaan met de aanbieder. Wellicht kun je een andere taak inwisselen voor de aangeboden klus. In de kern is het belangrijk om voldoende tijd te hebben voor ontspanning en privé. Een overvolle werkagenda draagt niet bij aan je ontspanning.
6. Ga naar buiten
Naast pauzes binnen, is het ook belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. De frisse lucht en het zonlicht helpen je om te ontspannen en stress te verminderen. Daarnaast maak je in daglicht vitamines aan die een positief effect hebben op je lichaam en geest.
7. Neem tijd voor hobby’s
Hobby’s zijn een goede manier om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Doe iets wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Weet je niet waar te beginnen? Het is altijd spannend een nieuwe sport te starten. De meeste sport- en hobbyclubs bieden (gratis) proeflessen aan. Ga er eens kijken! Hobby’s maken het mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en bieden afleiding van de dagelijkse sleur.
8. Zorg voor voldoende slaap
Slaap is belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, zo’n 7 tot 8 uur per nacht. Een goede nacht betekend een frisse ochtend.
9. Eet gezond
Eet gezond en gevarieerd. Zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten en vezels binnenkrijgt. Dit helpt je om je energielevel op peil te houden en je immuunsysteem te versterken. Hierdoor voel je je goed, is de kans op ziektes minder groot en blijf je fit.
10. Wees dankbaar
Neem de tijd om te reflecteren op je werkdag. Wees dankbaar voor de goede dingen die je hebt meegemaakt of gedaan. Dankbaarheid helpt je om positief in het leven te staan en stress te verminderen. Iedere dag heeft doorgaans iets positiefs, ook al is het nog zo klein. Door die dingen te benoemen ga je ze vaker zien en krijgt het leven meer kleur.
Hopelijk helpen deze tips je nog even te ontsnappen aan de dage
lijkse sleur. We gunnen je natuurlijk een eindeloos vakantiegevoel en een prettige werkomgeving. Mocht blijken dat je niet op de ideale werkplek zit dan staan we ook voor je klaar. Onze coaches kunnen je hierbij helpen. Wie weet kunnen zij je helpen het plezier in je werk terug te vinden.