HR Talk bij Gemeente Altena: Talentmanagement in Beweging
Tijdens de recente HR Talk bij Gemeente Altena stond één thema centraal: talentmanagement. De bijeenkomst gaf een helder en inspirerend inkijkje in hoe de organisatie zich ontwikkelt tot een plek waar talent écht wordt gezien, benut en verder ontwikkeld.
Bekijk de HR Talk
Je kunt de hele HR Talk hier terugkijken: HR Talks – Werken in West-Brabant. Let op: via deze link heb je niet automatisch toegang. Deze kun je aanvragen. Wij keuren je aanvraag zo snel mogelijk goed waarna de sessie te bekijken is.
Van visie naar actie
De aanpak van Gemeente Altena begon met een gedegen fundament: onderzoek, gesprekken met directie en HR, en de betrokkenheid van verschillende stakeholders zoals de ondernemingsraad en wethouders. Dit resulteerde in een breed gedragen visie op talentmanagement: het ontdekken, ontwikkelen én benutten van talent, met toegevoegde waarde voor zowel medewerker als organisatie.
Een integrale aanpak
Wat opvalt in de aanpak van Altena, is de integrale manier waarop talentmanagement is ingebed. Het raakt alle facetten van de organisatie:
-
Instroom: Werving en selectie gebeurt steeds meer met oog voor talenten.
-
Doorstroom: Interne mobiliteit wordt gestimuleerd vanuit talentbenadering.
-
Vitaliteit: Talentmanagement is een van de zes pijlers van het vitaliteitsbeleid.
-
Leren en ontwikkelen: De Altena Academie en het 70-20-10-leerprincipe bieden een breed scala aan mogelijkheden.
Instrumenten die ondersteunen
Om talenten inzichtelijk te maken, maakt Altena gebruik van de tool MyTalentBoard. Deze tool combineert inzichten uit onder andere het Octogram, Big Five en loopbaanwaarden. Daarmee ontstaat een compleet beeld van iemands gedragsvoorkeuren, drijfveren en talenten. Teammanagers zijn getraind om deze inzichten te benutten in gesprekken en teamontwikkeling.
Van inzicht naar actie
Talenten worden niet alleen geïdentificeerd, maar ook gericht ingezet. Via een interne projectenbank kunnen medewerkers op basis van hun talenten deelnemen aan tijdelijke projecten, zoals vitaliteitsteams of raadsvergadering-ondersteuning. Toegang is laagdrempelig en deelname gebeurt binnen de bestaande functieomvang.
Daarnaast biedt de Altena Academie, in samenwerking met GoodHabitz, trainingen die aansluiten bij specifieke talenten. Medewerkers kunnen hiermee gericht werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Vooruitkijken
De gemeente blijft volop in ontwikkeling. In 2025 en 2026 staan onder meer de herijking van het Altenagesprek (met het vitaliteitswiel), verdieping van teamsessies en de implementatie van talentgericht werven op de planning.
Wat leeft er? De gemene deler in vragen
Tijdens de HR Talk werden er verschillende vragen gesteld, die allemaal terug te leiden zijn tot een gemene deler: hoe zorgen we dat talentmanagement niet iets eenmaligs is, maar iets dat echt leeft in de organisatie? Er is behoefte aan borging, aan blijvende aandacht en vooral: aan ruimte om talentgericht te mogen en durven werken.
Talentmanagement is bij Gemeente Altena geen project, maar een beweging. Een beweging die medewerkers centraal stelt, hen ondersteunt om het beste uit zichzelf te halen, én daarmee bijdraagt aan een sterke, wendbare organisatie.