Opdrachtgevers leggen risico op naheffing vaak bij zzp’er: mag dat wel?

Opdrachtgevers leggen risico op naheffing vaak bij zzp’er: mag dat wel?

Dat er het nodige gebeurt op het gebied van schijnzelfstandigheid en handhaving van de Wet DBA is algemeen bekend. Ook met betrekking tot controles die de Belastingdienst uitvoert. Zowel opdrachtgevers als zzp’ers willen geen risico lopen. Maar het komt voor dat de eventuele risico’s worden doorgeschoven naar één partij, in dit geval de zzp’er. Dat zou niet zo moeten zijn vertelt Bart Lawa, coördinator van Flex West-Brabant naar aanleiding van een artikel van de NOS (bekijk het artikel hier).

Bart, vertel, hoe zit dat nou met dat artikel?

“In dit artikel wordt aangegeven  dat opdrachtgevers de financiële risico’s regelmatig bij de zzp’er willen leggen. Dit gebeurt door in het contract bepaalde clausules op te nemen waarin staat vermeld dat mogelijke naheffingen en boetes voor rekening komen van de zzp’er. Hiermee willen opdrachtgevers zzp’ers verantwoordelijk stellen voor de naheffingen en boetes die opdrachtgevers kunnen krijgen wanneer blijkt dat de zzp’er een schijnzelfstandige is. Naast het feit dat dit juridisch gezien niet altijd mag en zo’n clausule in dat geval ook geen waarde heeft, is dit ook onwenselijk.”

Waarom dan?

“De Wet DBA legt de verantwoordelijkheid bij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Zij moeten samen bepalen of er sprake is van een dienstverband of zelfstandigheid. Je hebt een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de opdracht op de juiste wijze in te vullen en vorm te geven. Wanneer je dan als opdrachtgever de risico’s wilt doorschuiven naar de opdrachtnemer onttrek je jezelf wel heel makkelijk aan je eigen verantwoordelijkheid.

In de huidige arbeidsmarkt is het lastig om goed personeel te vinden, terwijl het werk wel gedaan moet worden. ZZP’ers vormen een groot deel van de flexibele arbeidsmarkt en zijn eigenlijk onmisbaar voor opdrachtgevers. Het zou daarom ook beter zijn om echt gezamenlijk te kijken naar een invulling van de opdracht. Kijk dan of die invulling voldoet aan de vereisten van de Wet DBA. Zeker nu de Hoge Raad in de ‘Uber-uitspraak’ heeft aangegeven dat ondernemerschap zwaarder moet meewegen bij de vraag of iemand echt een zelfstandige is, is er meer duidelijkheid.  Hoe meer de zzp’er kan laten zien dat hij/zij een ondernemer is, hoe groter de kans dat de zelfstandigheid wordt erkend. Dit biedt kansen om de opdracht op een juiste manier in te vullen.”

Uiteraard blijven we je bijpraten over ontwikkelingen rondom de Wet DBA. Flex West-Brabant volgt de ontwikkelingen op de voet. Om verkeerde invulling van opdrachten in de regio tegen te gaan voegt Flex West-Brabant zelfs een verificatiestap toe aan het aanbiedproces van een kandidaat. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de inhuurdesk van Flex West-Brabant of bezoek de kennisbank op de website.

Agenda

Bekijk hier de geplande regionale events! Meer info over events die niet klikbaar zijn volgt!

Datum Bijeenkomst Organisator
20 januari Praktijknetwerk Arbeidsmarkt Provincie Noord-Brabant
19 februari Recruitmentnetwerk Mobiliteitscentrum
20 februari P-web Regiobijeenkomst
12 maart Praktijknetwerk Arbeidsmarkt Provincie Noord-Brabant
13 maart HR Professionals Bijeenkomst Mobiliteitscentrum
20 maart P-web Regiobijeenkomst
25 maart HR Talks Mobiliteitscentrum
31 maart HR Innovatielab Mobiliteitscentrum
Vragen over de agenda of deelnemen aan een van de bijeenkomsten? Neem dan contact met ons op.