Resultaten Personeelsmonitor Gemeenten 2021 binnen!

Op 23 mei 2022 publiceert A&O Fonds Gemeenten de Personeelsmonitor Gemeenten 2021. Dit onderzoek vormt een belangrijke benchmark voor veel HR afdelingen. Het onderzoek geeft zicht op trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zowel in het algemeen als die van gemeenten specifiek. In dit stuk delen we een paar highlights met je.

  • Wederom meer medewerkers binnen gemeenten
    Afgelopen jaar steeg het aantal medewerkers bij gemeenten opnieuw naar 172.500 medewerkers. Toch is deze stijging onvoldoende om werkdruk bij organisaties op te vangen. Verwacht wordt dat ook komende jaren het aantal medewerkers zal blijven stijgen. Uiteraard hangt dit wel af van factoren zoals bezuinigingen en veranderende werkzaamheden (door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne).
  • Toenemend ziekteverzuim
    Het ziekteverzuim lag afgelopen jaar op het zelfde niveau als in 2018 en 2019 (5,8%). In 2020 lag het verzuim nog op 5,5%. Met name het langdurig verzuim is toegenomen ten opzichte van 2020. De stijging heeft waarschijnlijk mede te maken met de corona pandemie. In die periode is werkdruk en -stress toegenomen blijkt uit onderzoek.
  • Vervullen van vacatures
    Maar liefst één op de vijf vacatures worden beoordeeld als ‘moeilijk invulbaar’. Dit zet in veel gevallen de dienstverlening van gemeenten onder druk.
  • Uitstromers blijven aan de slag
    Uit onderzoek blijkt dat 55% van de vrijwillige uitstromers bij een andere gemeente aan de slag gaat. Hierdoor was de werkelijke uitstroom afgelopen jaar landelijk lager dan in eerste instantie verwacht werd. Opvallend is dat vooral jonge medewerkers (tot 35 jaar) uitstromen. De belangrijkste redenen die hiervoor worden gegeven zijn carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden. 62% van de gemeenten geeft aan geen actief beleid in te zetten om jonge medewerkers te behouden, terwijl 22% aangeeft het steeds moeilijk te vingen jongeren aan te nemen. We zien nog wel dat gemeenten vaak vasthouden aan gemeentelijke werkervaring en daarna pas naar competenties van kandidaten kijken.
  • Opleidingskosten vallen lager uit
    Een veelgenoemde reden van uitstromen is verbetering van arbeidsvoorwaarden (58%) en opleidingsmogelijkheden (35%). Dat laatste valt op, want de opleidingsuitgaven lagen afgelopen jaar lager dan begroot. De pandemie speelt hierin waarschijnlijk wederom een rol.
  • Gemiddelde leeftijd daalt
    De gemiddelde leeftijd van de medewerkers ligt op 47,4 jaar oud ten opzichte van 47,8 jaar in 2020. Voor het eerst sinds 2013 is het aantal medewerkers <35 jaar oud gelijk aan het aandeel 60+ers.
  • Aantal vrouwelijke leidinggevenden blijft gelijk met 43%. 
    Met een landelijk gemiddelde van 26% mogen we daar trots op zijn.

Wil je meer inzicht in de resultanten van de Personeelsmonitor? Bekijk het complete onderzoek dan hier: AO-fonds-Gemeenten-Personeelsmonitor-2021.pdf (aeno.nl)

Agenda

Bekijk hier de geplande regionale events! Klik op de titels van de events voor meer informatie. Meer info over events die niet klikbaar zijn volgt!

DatumBijeenkomstOrganisator
4 t/m 8 novWorkshopfestivalMBC Academie
14 novHR Talks AIMBC HR Visie
14 novKeyuser overlegMBC Flex West-Brabant
21 novHR Stuurgroep (besloten)MBC
26 novKickoff leerlijn VitaliteitMBC Academie
27 novCoachnetwerkRegionaal
28 novP-webRegionaal
30 janStart Masterclasses Meetellen of AftellenMBC Academie
13 mrtHR Prof. BijeenkomstMBC HR Visie
24 mrtTraining HR InnovatieMBC Academie
12 junHR Prof. BijeenkomstMBC HR Visie
2 oktHR Prof. BijeenkomstMBC HR Visie