Terugblik: Arbeidsmarkttrends-update voor Provincies, Gemeenten en Waterschappen

Terugblik: Arbeidsmarktevent ’trends-update voor Provincies, Gemeenten en Waterschappen’

Op 23 juli 2024 organiseerde Intelligence Group het arbeidsmarktevent ‘arbeidsmarkttrends-update voor Provincies, Gemeenten en Waterschappen’. Een leerzaam evenement waar belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen in de publieke sector werden besproken. De dag werd goed bezocht door professionals die allemaal hetzelfde doel hadden: op de hoogte blijven van de nieuwste trends en tools om hun HR-beleid te verbeteren.

Programmaoverzicht

De middag begon met een kennismakingssessie van 13:00 tot 13:30 uur. De deelnemers kregen de kans om met elkaar in gesprek te gaan en nieuwe contacten te leggen. Dit was een goede manier om netwerken te versterken en ervaringen te delen.

Arbeidsmarktupdate:
Van 13:30 tot 14:10 uur gaf een analist van Intelligence Group een presentatie over de huidige arbeidsmarkt. Er werden belangrijke trends besproken, zoals de toenemende mobiliteit binnen de overheid en de invloed van jongeren op personeelsverloop. Hoewel jongeren vaker van baan wisselen, werd benadrukt dat het belangrijk is om deze veranderingen te accepteren en hier strategisch mee om te gaan. Er was ook ruimte voor vragen, wat zorgde voor een levendige discussie.

Best Practices:
Van 14:10 tot 14:30 uur was er een sessie over best practices, waarbij een voorbeeld uit de sector werd gedeeld. Gemeente Arnhem deelde hun ervaring met skills-based recruitment. Deze aanpak bleek erg succesvol, en er werd afgesproken om in de toekomst samen te werken om deze methode breder te implementeren.

Arbeidsmarkttrends:
Het evenement werd afgesloten met een sessie van Geert-Jan Waasdorp, waarin hij de tien belangrijkste arbeidsmarkttrends in de sector bespreekt. Hij benadrukte de focus op productiviteit en retentie als belangrijke doelen voor HR, de groeiende aandacht voor Total Talent Management, en de ingewikkelde situatie van flexibele arbeid in Nederland. De deelnemers kregen waardevolle informatie om hun HR-strategieën te verbeteren.

Belangrijkste Inzichten

Tijdens het arbeidsmarktevent kwamen een paar opvallende trends en cijfers naar voren die belangrijk zijn voor de publieke sector:

  • Honkvastheid: Medewerkers in de overheid zijn trouwer aan hun baan dan de rest van de Nederlandse beroepsbevolking, al groeit de neiging om van baan te wisselen door de instroom van jongeren.
  • Interne mobiliteit: Bij een mogelijke baanwisseling kijken medewerkers in de overheid vaak eerst naar interne mogelijkheden, terwijl mensen in andere sectoren sneller naar een baan buiten hun organisatie zoeken.
  • Recruitment KPI’s: De komende jaren zullen HR-afdelingen zich vooral richten op productiviteit en retentie.
  • Flexibele arbeid: De flexibele arbeidsmarkt in Nederland is complex, en te veel flexwerkers kunnen de productiviteit negatief beïnvloeden. Ook wordt er gewaarschuwd voor de toenemende dreiging van criminele infiltratie via recruitment, vooral bij organisaties met waardevolle data.

Innovatieve Tools

Er werden tijdens het arbeidsmarktevent ook enkele nieuwe tools en websites besproken die HR-professionals helpen bij werving en selectie:

  • recruitagent.ai: Een tool die helpt bij het opstellen van vacatureteksten en wervingsadviezen.
  • The Talentpool: Een platform om kandidaten te delen, wat interessant kan zijn voor de publieke sector.
  • Sanora.ai en Pera.ai assessments: AI-tools die werkzoekenden en recruiters ondersteunen, vooral bij het vergelijken van competenties en sollicitatieprocessen.

intelligence group arbeidsmarktevent

Vooruitblik

Dit evenement heeft de deelnemers praktische tips gegeven om de uitdagingen op de arbeidsmarkt in de publieke sector beter aan te pakken. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen en naar verdere verkenning van de besproken trends en tools. Vragen over dit event? Neem dan contact met ons op.