Alles over werkstress in jouw team
Werk gerelateerde stress is een groeiend probleem binnen organisaties en kan een negatieve invloed hebben op zowel de prestaties als het welzijn van medewerkers. Als leidinggevende speel je een cruciale rol in het signaleren van stress binnen je team en het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers gezond en gemotiveerd blijven. Maar hoe herken je stresssignalen bij je collega’s? En wat kun je doen om werkstress te verminderen? In dit artikel helpen we je op weg met info over werkstress in jouw team en een aantal tips die je direct kunt toepassen!
Wat is werkstress nou eigenlijk?
Stress is een gejaagd gevoel of een gevoel van enorme alertheid. Wanneer je stress ervaart reageert je lichaam daarop door onder andere spieren aan te spannen, hartslag te verhogen en ademhaling te versnellen. Dit is geen slecht proces, we hebben allemaal stress nodig. Het helpt ons in het dagelijks leven om op te letten in het verkeer, lekker te sporten en deadlines te halen. Iedereen ervaart dus een bepaald stressniveau. Daarnaast zijn er – als het goed is – periodes van ontspanning. Wanneer je stressniveau en je ontspanningsniveau met elkaar in balans zijn ervaar je geen fysieke of mentale problemen. Men spreekt al vooral bij stress wanneer de stress te hoog is opgelopen. Wanneer dat niveau te hoog wordt is per persoon verschillend. Zo kan het voorkomen dat een president nooit in een burn-out terecht komt terwijl een administratieve kracht dit wel kan overkomen. Het hoge stressniveau kan ontstaan door allerlei factoren zoals je opvoeding, privé situatie, fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Het is dus voor iedereen verschillend en dat maakt het herkennen van stress lastig.
Hoe herken je werkstress in jouw team?
Stress kan zich op verschillende manieren uiten, en niet iedereen ervaart of toont stress op dezelfde manier. Toch zijn er enkele veelvoorkomende signalen waar je als leidinggevende alert op kunt zijn:
1. Gedragsveranderingen
- Verminderde motivatie en betrokkenheid bij het werk
- Sneller geïrriteerd of prikkelbaar
- Toenemende conflicten met collega’s
- Verminderde productiviteit of slordigheid in het werk
- Uitstelgedrag of moeite met beslissingen nemen
2. Lichamelijke signalen
- Vermoeidheid en een futloze uitstraling
- Hoofdpijn, stijve nek of schouders
- Vaak ziek melden of fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak
- Verhoogde hartslag of gespannen houding
3. Mentale en emotionele signalen
- Vergeetachtigheid of concentratieproblemen
- Piekeren of moeite met focussen
- Overmatig perfectionisme of juist ongeïnteresseerd gedrag
- Terugtrekken uit teamoverleg of sociale interacties
Wat kun je als leidinggevende doen op gebied van werkstress in jouw team?
Het herkennen van stress is de eerste stap, maar nog belangrijker is het om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich gesteund voelen en werkstress kunnen verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop je als leidinggevende kunt helpen:
Creëer een open en veilige werkcultuur
Zorg ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om stressklachten bespreekbaar te maken. Dit kan door regelmatig 1-op-1-gesprekken te voeren waarin je informeert naar hun welzijn. Stel open vragen zoals: “Hoe gaat het met je workload?” of “Waar loop je momenteel tegenaan?”
Signaleer overbelasting en grijp tijdig in
Wees alert op werkdruk binnen je team. Merk je dat deadlines te strak worden, dat medewerkers steeds grenzen verleggen of dat medewerkers structureel overwerken? Bespreek de verdeling van taken en kijk of er mogelijkheden zijn om te schuiven of taken te delegeren.
Stimuleer gezonde werkgewoonten
Moedig medewerkers aan om pauzes te nemen en hun werkdag niet structureel te verlengen, faciliteer een gezonde werkomgeving met voldoende bewegingsruimte en afwisseling in taken en geef zelf het goede voorbeeld door stressmanagement serieus te nemen en te laten zien dat ontspanning en herstel belangrijk zijn.
Bied ondersteuning en coaching
Sommige medewerkers kunnen baat hebben bij extra ondersteuning, zoals coaching of training op het gebied van stressmanagement en veerkracht. Overweeg om coaching aan te bieden of interne workshops te organiseren. Hiermee laat je de medewerker zien dat hij/zij gehoord wordt en dat je de stress serieus neemt.
Stimuleer teamgevoel en sociale verbinding
Werkstress wordt minder belastend wanneer medewerkers zich gesteund voelen door collega’s. Creëer ruimte voor informele momenten en stimuleer samenwerking, zodat medewerkers elkaar ook kunnen helpen.
Laat stress niet onopgemerkt blijven
Als leidinggevende heb je niet altijd invloed op de werkomstandigheden, maar je hebt wél de mogelijkheid om werkstress bespreekbaar te maken en je teamleden te ondersteunen. Door stress vroegtijdig te herkennen en een ondersteunende werkomgeving te creëren, voorkom je langdurige uitval en behoud je een gemotiveerd team. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Merk je dat dit in je team speelt en heb je te weinig tijd of kennis om de situatie te verbeteren dan helpen we je graag. Coach Marieke Smulders is gespecialiseerd in stressvermindering bij ambtenaren. Je kunt haar bellen om kennis te maken zodat ze samen met jou kan onderzoeken hoe ze je verder kan helpen.